Via Buy and Build bedrijfsgroei realiseren, hoe doe je dat?

23 augustus 2022

Voor ondernemers is het belangrijk bedrijfsgroei te realiseren voor hun onderneming, hierdoor zal waarde gecreëerd worden voor (toekomstige) aandeelhouders. Er zijn grofweg twee verschillende strategieën om groei voor een bedrijf te realiseren: organische groei en groei door overnames. In deze blog zullen wij verder ingaan op het laatste: groei door (strategische) overnames, de zogenaamde buy and build strategie.

Wat zijn de levensfases van een bedrijf?

Allereerst geven wij wat achtergrond informatie van de levensfases van een bedrijf, om het wat duidelijker voor je te maken. Normaal gezien kan je bedrijf zich in grofweg 5 groeifases bevinden, dat zijn de volgende (bron = KVK):

  1. Pioniersfase (<8 medewerkers)
  2. Organisatiefase (8-25 medewerkers)
  3. Managementfase (25-50 medewerkers)
  4. Delegeerfase (50-150 medewerkers)
  5. Standaardisatiefase (>150 medewerkers)

Elke fase kent haar eigen moeilijkheden en “muren” waar je als ondernemer doorheen moet breken. Iedere fase heeft haar eigen competenties nodig. Zorg dat je je als ondernemer goed voorbereid op een nieuwe fase. Als je de buy and build strategie toepast neemt de omvang van je onderneming ineens snel toe, terwijl bij organische groei de omvang van de onderneming normaliter langzamer toeneemt. Als je je goed op deze snelle uitbreiding voorbereidt wordt het gemakkelijker om de eerder genoemde muren te doorbreken om het bedrijf vervolgens weer in rustiger vaarwater te krijgen. Vervolgens dien je een acquisitiestrategie te ontwikkelen.

 

Hoe werkt bedrijfsgroei door middel van overnames?

Groeien door middel van overnames is een uitdaging voor ondernemers maar kan, bij correcte uitvoering, een efficiënte en winstgevende manier zijn om een onderneming te laten groeien.

Groeien door middel van overnames wordt ook wel de “Buy and Build” strategie genoemd.

Een buy and build strategie houdt in dat een bestaand bedrijf haar activiteiten wil uitbreiden door middel van de overname van een of meerdere bedrijven. Deze bedrijven worden in meer of mindere mate samengevoegd of geïntegreerd zodat er naast groei ook synergievoordelen ontstaan.

Het is een intensief traject voor een onderneming. Bij het bepalen van de acquisitiestrategie vinden er voorafgaand aan een overname veel gesprekken plaats, zowel intern als extern. Vervolgens dient een zoektocht te starten naar een geschikte overnamekandidaat. Als deze is gevonden dient er een analyse gemaakt te worden van het over te nemen bedrijf zodat de waarde van de over te nemen onderneming bepaald kan worden. Vanzelfsprekend dien je ook een scherpe analyse te maken van de synergievoordelen die je kunt behalen door de geplande bedrijfsovername. De bedrijfswaardering van de onderneming dient als leidraad voor de prijs die je als koper wilt betalen.

Deze prijs en overnamestructuur zal onderhandeld moeten worden. Als de partijen er op hoofdlijnen uit zijn wordt er vervolgens een LOI (Letter of Intent) getekend. Daarna wordt het Due Dilligence onderzoek gestart. Dit onderzoek moet uitwijzen of er eventueel onregelmatigheden zijn. Na het aantrekken van de eventuele overnamefinanciering en het tekenen van de overnamecontracten moet de overgenomen onderneming geïntegreerd worden in het kopende bedrijf. Dit vereist hoogwaardige management- en communicatie skills en tevens verregaande financiële-, product- & proceskennis voor een optimaal verloop.

Ondanks dat groei door middel van acquisities een intensief en lastig proces is, zijn er veel voordelen voor een onderneming om te groeien middels deze strategie. Deze zijn als volgt:

  • Het bedrijf zal snel groeien in omvang. Grotere bedrijven worden doorgaans hoger gewaardeerd;
  • Er wordt een bedrijfsgroei gerealiseerd met betrekking tot klanten, geografie, product/dienst, mankracht, talent, kennis etc.;
  • Het kan leiden tot cross-sell-mogelijkheden (verkoop van nieuwe producten aan bestaande klanten) en/of up-selling mogelijkheden;
  • Door het overnemen van bijvoorbeeld een concurrent wordt het marktaandeel vergroot en zal de concurrentiepositie stijgen.

Buy and Build, je bedrijf laten groeien

Hoe kan je een Buy and Build strategie financieren?

Een bedrijfsovername in het Nederlandse MKB wordt veelal door de drie volgende partijen gefinancierd.

  1. De koper;
  2. Een financiële instelling, zoals een bank;
  3. De verkoper.

Gemiddeld genomen moet er tussen de 20% – 35% aan eigen inbreng door de koper worden ingebracht. De financiering door een financiële instelling (bij een winstgevende overnametarget) bedraagt normaliter zo’n 50% – 65% van de overnamesom en het restant wordt vaak door de verkoper gefinancierd in de vorm van een vendor loan. Wij hebben over de toepasbaarheid van de vendor loan een blog geschreven. Deze kun je hier vinden.

Vanzelfsprekend zijn deze percentages gemiddelden en is de optimale financieringsstructuur in elke situatie anders.

Wat zijn de risico’s bij bedrijfsovernames?

  1. Een gebrekkige integratie van bedrijven is de meest voorkomende oorzaak waardoor overnames mislukken. Een te kort schietend management is hier vaak de oorzaak van. Zoals al eerder aangegeven adviseren wij jou als ondernemer om reeds de juiste competenties voor de buy and build strategie vooraf in huis te halen. Een heldere communicatie is hierbij essentieel;
  2. Daarnaast is het gebrek aan schaalbaarheid van de over te nemen partner een risico. Een gedegen analyse van de onderneming brengt de schaalvoordelen in kaart. Kunnen de overheadkosten wel werkelijk weggesneden worden of niet?;
  3. Foutieve overname en financieringsstructuur. Er zijn diverse voorbeelden van mislukte overnames doordat de koper een verkeerde overname- en financieringsstructuur heeft toegepast. Zorg daarom dat je een ervaren overname-adviseur in de handen neemt om je hierbij bij te staan;
  4. Naast alle financiële aspecten is het natuurlijk ook belangrijk te kijken naar de bedrijfscultuur. Stel nou dat deze totaal niet aansluit met het idee wat je hebt bij het runnen van een bedrijf, dan wordt het lastig om deze dusdanig aan te passen en om te vormen.

Tiger Corporate Finance & Strategy is gespecialiseerd in het begeleiden van overnametransacties. Heb je de ambitie om te groeien door middel van de aankoop van een bedrijf, dan helpen wij bij het vinden van geschikte overnamekandidaten. Daarnaast hebben wij veel ervaring in het waarderen van ondernemingen, het vinden van de beste overnamestructuur en het aantrekken van de overnamefinanciering.

Ben jij een ondernemer en heb je plannen om je bedrijf te laten groeien door middel van een buy and build strategie? Neem dan vrijblijvend contact met ons om informatie in te winnen over het proces.

Bel ons nu op tel: 06 – 22 72 31 80, of neem contact op per e-mail op info@tigercfs.nl

Logo Tiger Corporate Finance & Strategy

Kom met ons in contact:

2 + 13 =

Volg ons

Recente posts

Andere interessante blogs…