‘Ik heb mijn financieringsaanvraag reeds bij 3 verschillende banken ingediend, maar steeds kreeg ik een afwijzing terwijl ik een gezond bedrijf heb in een groeiende markt. Het wordt ons simpelweg onmogelijk gemaakt om te groeien!’
Heeft deze ondernemer gelijk of is er wat anders aan de hand?
De Nederlandse ‘financieringsjungle’ anno 2017
Veranderingen in het landschap
Het financieringslandschap in Nederland is de afgelopen jaren flink veranderd. Sinds de crisis zijn banken steeds voorzichtiger geworden met financieren. Ik vind dat, gezien de risico’s en relatief lage rentepercentages die ze vragen, terecht.
Door het terughoudender financieren van de Nederlandse grootbanken is er een vacuüm ontstaan. In Nederland werd traditioneel gezien, zeker in vergelijking met landen om ons heen, een groot deel van de passivazijde van de balans ingevuld door bankfinanciering. Daarnaast zijn er in Nederland eigenlijk nog maar drie banken actief op het gebied van bedrijfsfinancieringen, en zij financieren steeds minder. Daardoor lijkt het voor ondernemers alsof er nauwelijks financiering meer op de markt te vinden is. Echter wanneer je je blikveld verruimt zie je dat er vele mogelijkheden te vinden zijn.
Nieuwe specialistische partijen
Door het financieringsvacuüm dat de banken achter lieten zagen een aantal andere partijen kansen. Voor de onderkant van de markt (leningen tot ongeveer € 250.000,-) zijn partijen als Qredits, verschillende venture capitalists en diverse crowdfund platforms opgericht. Alhoewel deze markt zich nog volop aan het ontwikkelen is en er hier ook steeds meer aanbieders zijn, kun je bij deze aanbieders vaak terecht voor het gehele pakket van financieringsmogelijkheden. Ik wil me in deze blog focussen op de financieringsaanvragen vanaf € 250.000,-.
Als de bedragen hoger worden is de financieringsbehoefte veelal wat complexer. Ook in dit segment zijn er veel nieuwe aanbieders opgestaan. Ieder met hun eigen financieringsdoel, voorwaarden, denkwijze en eisen. Deze financiers zijn vaak gespecialiseerd in het financieren van bepaalde transacties, goederen of werkkapitaal. Als ondernemer heb je, in tegenstelling tot het verleden, de keuze uit veel meer aanbieders. Goed nieuws dus, veel aanbieders leidt tot een positieve marktwerking en lagere prijzen!
Uitdagingen onderweg
De keerzijde van het verhaal is echter dat de markt voor dit hogere segment complexer is. Ondernemers hebben vaak niet de kennis, tijd en het netwerk in huis om zelf de financieringsmarkt te onderzoeken en te benaderen. Je moet goed inzichtelijk hebben bij welke financier je voor die specifieke financieringsbehoefte aanklopt. Hieronder worden een aantal voorbeelden genoemd welke dit inzicht bemoeilijken.
- Een aantal financiers is moeilijk te vinden, met name de juiste participatiemaatschappijen en informal investors zijn soms lastig te vinden. Financiering via deze partijen is gezien het risicoprofiel en levensfase van het bedrijf soms noodzakelijk. Daarnaast bieden deze partijen een grote toegevoegde waarde bieden door de kennis en het netwerk.
- Het structureren en stapelen van een financiering wordt steeds belangrijker. Indien je een financieringsaanvraag indient bij een partij welke is gespecialiseerd in het verstrekken van achtergestelde leningen, terwijl een deel van de financieringsbehoefte bestaat uit werkkapitaal en de aankoop van diverse activa, dan is de kans groot dat je een afwijzing ontvangt.
- Diverse financiers werken alleen met Business Partners waardoor u als ondernemer niet direct een aanvraag bij hen in kan dienen.
- Bovendien moet de financiering ook nog voor een bepaalde deadline ontvangen worden en moet er rekening worden gehouden met de voorwaarden van de diverse financiers. Dit kan een tijdrovende klus zijn en u moet ook nog uw bedrijf ‘gewoon’ leiden.
Waar voorheen het financieringslandschap overzichtelijk was, u ging immers naar de bank wanneer u een financiering nodig had, is dit landschap veranderd in een jungle waarin u als ondernemer gemakkelijk kunt verdwalen.
Goed voorbereid op weg gaan
Ondanks dat er meer aanbieders op de markt komen en er ruim voldoende financiering te verkrijgen is, is het voor ondernemers vaak niet transparant. Een goede voorbereiding is hierom essentieel. Als u uzelf laat bijstaan door een partij die de weg binnen de ‘financieringsjungle’ weet, ervaring heeft met onderhandelen met financiers en weet of er financieringsvormen gestapeld moeten worden, dan wordt de kans van slagen flink verhoogd! Daarnaast hebben diverse intermediairs SLA’s met financiers omdat zij de financieringsaanvraag in een bepaald format aanleveren. Hierdoor krijgt u als ondernemer korting op het tarief of provisie. Een goede adviseur verdient zichzelf voor u terug!
U als ondernemer begeeft zich in de jungle en u moet uzelf afvragen wie daar de koning is. 😉
Neem contact op!
Heeft u groeiambities die gepaard gaan met een financieringsbehoefte? Neem dan contact op met Roy Calis om uw financieringsaanvraag voor te bereiden (rcalis@tigercfs.nl, 06 – 22 72 31 80)