Cashen middels een investeerder!

Op de verkoop van een MKB-onderneming aan een investeringsmaatschappij rust veelal een taboe. Bij ondernemers leeft nog het idee dat investeerders de tent legen komen zuigen, terwijl andere partijen juist erg veel toegevoegde waarde zien in zo’n investeringsmaatschappij.

Volgens de Overnamebarometer van Brookz was over de 1e helft van 2017 bij 24% van alle bedrijfsverkopen een investeringsmaatschappij betrokken. Transacties met investeringsmaatschappijen zijn dus eerder regel dan uitzondering.

Ik vraag me af of het gedeeltelijk verkopen aan een investeringsmaatschappij meer waarde toevoegt voor de ondernemer?

Een van de redenen van gedeeltelijke verkoop van een bedrijf is geld ophalen om een deel van de groei te financieren. Daarnaast kan reeds opgebouwde waarde van het bedrijf deels verzilverd worden door de ondernemer. In het vakjargon heet zoiets een “pre exit”.

Ondernemers hebben de crisis doorstaan, hebben weer een aantal winstgevende jaren achter de rug én er is nog ruimte voor verbetering. Hierdoor is de overnameprijs/waarde gestegen. Verkoopprijzen en ‘multiples’ stijgen en zijn op een hoger niveau gekomen. Tevens zijn de economische vooruitzichten voor de middellange termijn positief.

Investeerders hebben de afgelopen jaren minder geïnvesteerd en hebben veel liquiditeiten die bij de bank door de lage rentestanden nauwelijks rendement opleveren. Banken willen, als de risico’s voldoende laag zijn, weer mee-financieren. Hierdoor kan het rendement op het eigen vermogen door de hefboomwerking nog groter gemaakt worden. Hierom is het aantal transacties waarbij een investeringsmaatschappij is betrokken de afgelopen tijd toegenomen. Daarnaast is de zogenaamde pre exit steeds gangbaarder.

Plunderaars?

Ondernemers reageren soms negatief op mijn suggestie om een financiële partij aan te trekken om hen bij te staan in hun groeiambities. Ze denken veelal dat ze hun autonomie verliezen als zelfstandig ondernemer.

Daarnaast hoor ik vaak dat ze denken dat zo’n financiële investeerder het bedrijf vol met schulden komt laden, het bedrijf komt leegplukken en vervolgens na een aantal jaar weer vertrekt naar de volgende partij. De overname van PCM Uitgevers door Apax in 2004 is hier een voorbeeld van.

Of de versneller van uw bedrijfswaarde?

Er zijn natuurlijk verhalen bekend over investeerders die een bedrijf uithollen, de DGA buitenspel zetten en alleen maar voor winstmaximalisatie gaan. Echter uit onze ervaring zien we dat bedrijven waar een investeerder achter zit hun zaken vaak beter op orde hebben. Hierdoor wordt er sneller en meer waarde gecreëerd.

De investeerder zorgt er bijvoorbeeld voor dat er een duidelijke strategie met investeringsagenda komt, waarbij de managementrapportages op orde zijn. Er wordt gestuurd op duidelijke KPI’s. Hierdoor kunnen investeringen in bijvoorbeeld mensen, productiemiddelen, nieuwe producten of nieuwe markten, worden gedaan.

Door het aantrekken van een investeerder kan er sneller en meer waarde worden gecreëerd, waardoor u uw ambities kunt verwezenlijken en een hoger rendement kunt behalen. Bij de uiteindelijke exit zal dan een hoger rendement behaald worden.

Conclusie

Onze conclusie is dat gedeeltelijke verkoop aan een financiële investeerder zeker een toegevoegde waarde kan bieden. Zij leggen veelal ‘financiële tucht’ op en helpen de ondernemer beslissingen te maken op ratio en minder op gevoel.

Er moet vooraf wel goed worden gekeken naar ‘de persoonlijke match’, de toegevoegde waarde van de investeerder en of uw ambities aansluiten bij die van de investeerder. Ook moeten duidelijke afspraken gemaakt worden in de overnamedocumentatie. Hierdoor worden de risico’s op een slechte ervaring voor u beperkt.

Kortom, er komt een kapitein naast u staan en dat moet wel bij u passen als ondernemer.

Denkt u er wel eens over hoe u uw bedrijf sneller kunt laten groeien? En hoe u een deel van uw opgebouwde ondernemingswaarde liquide kunt maken?

Roy Calis spart hier graag met u over (rcalis@tigercfs.nl, 06 – 22 72 31 80) en kan u introduceren bij passende (financiële) investeerders en financiers.

 

Kom met ons in contact:

5 + 12 =

Volg ons

Recente posts

Andere interessante blogs…